Membres

La Universitat de Barcelona (UB) és un centre líder en educació, ciència i pensament crític. El seu compromís de servir als interessos de la societat local i del país en el seu conjunt es combina amb el seu caràcter constructiu i humanista. Els estudiants de la UB es distribueixen en 67 llicenciatures, 141 màsters universitaris, 48 programes de doctorat, 654 programes de postgrau i més de 600 cursos de formació contínua. En l’àrea de recerca, la UB és una de les principals universitats espanyoles i juga un paper predominant en el progrés científic, tecnològic, intel·lectual i cultural d’Espanya. Es troba entre les 250 millors universitats del món, segons el rànquing THE i està considerada com una de les millors 200 universitats del món segons el rànquing ARWU. A més, és l’únic membre espanyol de la League of European Research Universities (LERU).

La gestió de la Càtedra està garantida pel seu personal acadèmic. La Facultat de Dret de la UB i la seva Clínica Jurídica Ambiental, així com l’Institut de Recerca de l’Aigua (IdRA) de la UB reforcen algunes de les activitats docents de la Càtedra. El Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona de la Universitat Rovira i Virgili (URV) aporta la seva gran experiència com a centre punter en la recerca sobre el Dret Ambiental, així com en l’organització d’activitats relacionades amb el camp cobert per les activitats de la Càtedra.

Membres:

Dra. Mar Campins Eritja (Titular de la Càtedra Jean Monnet)

campins

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

academia-logo-redesign-2015

Catedràtica de Dret Internacional Públic i Dret de la UE a la UB. Les seves principals àrees de docència i recerca són el Dret de la UE i el Dret mediambiental europeu i internacional, amb un enfocament en el règim internacional del canvi climàtic. Ha liderat i participat en diversos projectes d’investigació competitius i ha publicat en aquestes àrees. Becària Fulbright a ll’American University WCL i professora visitant a les universitats d’Ottawa, Dalhousie, Montréal, Nova Southeastern i Puerto Rico. Membre del Grup de Recerca Consolidat “Àrea de Dret Públic Internacional”, membre de la Junta de Direcció del IdRA de la UB i del CEDAT. Membre del Consell Editorial de la Revista Catalana de Dret Ambiental. Membre de l’Acadèmia de Dret Ambiental de la UICN. Vicedegana a la Facultat de Dret (2002-2005 i 2016-present) i adjunta al vicerector i vicerectora de Política Internacional (2005-2008) a la UB.

Dr. Xavier Pons Rafols

pons

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

Catedràtic de Dret Internacional Públic a la UB. Degà de la Facultat de Dret. Les seves principals àrees de docència i recerca són el Dret Internacional, el Dret de la UE, Organitzacions Internacionals, Dret Forestal i Dret Pesquer. Ha liderat i participat en diversos projectes d’investigació competitiva finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat d’Espanya. Membre del Grup de Recerca Consolidat “Àrea de Dret Internacional Públic”. Ha estat consultor jurídic internacional per la FAO i ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades. A la Universitat de Barcelona ha ocupat càrrecs directius com a vicepresident (2001-2002) i President de la Divisió de Ciències Socials, Econòmiques i Jurídiques (2002-2003), Secretari General de la Universitat (2005-2008) i degà (des 2016).

Dr. Xavier Fernández Pons

fernandez

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

Professor Titular d’Universitat de Dret Internacional Públic i Dret del Comerç Mulrilateral a la UB. Professor acreditat del Centre d’Estudis i Recerca de l’Acadèmia de Dret Internacional de l’Haia. Les seves principals àrees de docència i recerca són el Dret Internacional Públic i el Dret Econòmic Internacional. Ha participat en diversos projectes de recerca competitius nacionals i internacionals en aquestes àrees. Membre del Grup de Recerca Consolidat “Àrea de Dret Internacional Públic”. Participa en l’Observatori de Globalització de la UB. Membre del CEDAT. Professor visitant a les Universitats Nacional de Nicaragua, Puerto Rico, FLACSO, Són Paulo i l’Escola de Doctorat en Regionalisme Llatinoamericà, Europeu i Comparat (UNU). Director del Màster en Dret i Política Econòmica Internacional (IELPO) de la UB des 2017 i supervisor acadèmic a la TradeLab Clinic Network (GIIDS de Ginebra).

Dr. Alex Peñalver i Cabré

000184-000591

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

academia-logo-redesign-2015

Professor Titular d’Universitat de Dret Administratiu a la UB. Les seves principals àrees de docència i recerca són el Dret Administratiu, el Dret Ambiental, i els Litigis d’Interès Públic i Govern Local. Ha dirigit i participat en diversos projectes de recerca competitius i ha publicat en aquestes àrees. Va ser investigador associat a la Universitat de Harvard als Estats Units. Membre del Grup de Recerca Consolidat “Àrea de Dret Administratiu”, de l’Institut de Dret Públic de la UB i de l’Observatori de Polítiques Ambientals (OPA), on és responsable de l’àmbit “Accés a la justícia en matèria ambiental”. Membre del consell editorial (secció Suprem Court Court Law) a la Revista d’Administració Pública. Coordinador de l’Àrea de Dret Administratiu (2015-2016), secretari de la secció de Dret Administratiu (2016-present) i coordinador de la Clínica Jurídica Ambiental de la UB (2013-present).

Dra. Mar Aguilera Vaqué

aguilera

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

academia-logo-redesign-2015

Professora Titular d’Universitat de Dret Constitucional a la UB. Les seves principals àrees de docència i recerca són el Dret Constitucional, els Drets i les Llibertats i el Dret Ambiental. Membre de diversos projectes de recerca competitius en aquestes àrees. LLM a Columbia Law School (NYC) i investigadora visitant a Harvard Law School (Cambridge) i a l’European University Institute (Florència). Des de 2008 també és professora visitant a la Universitat de Lió 2. És membre de la junta i consultora del Environmental Law Fund (Barcelona). Té una àmplia experiència com a observadora internacional i analista en les Missions d’Observació Electoral de la Unió Europea. Ha treballat com a advocada ambiental per a dos bufets internacionals (Balaña Eguia-Loeff Claeys Verbeke (Barcelona) i Torres Plaz Araujo (Veneçuela).

Dr. Antoni Pigrau Solé

20-10-2017

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

academia-logo-redesign-2015

Catedràtic de Dret Internacional Públic a la URV. Degà de la Facultat de Dret. Membre del Consell de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau. Director del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT). Coordinador del Grup de Recerca Consolidat “Territori, Ciutadania i Sostenibilitat”. Investigador principal en diversos projectes competitius finançats per autoritats regionals, nacionals i europees. Membre del Consell Assessor del Fòrum Europeu de Dret Ambiental i del Consell Assessor de la Xarxa d’Empreses, Conflictes i Drets Humans. Ha participat en nombroses conferències nacionals i internacionals i ha impartit conferències, cursos i seminaris. Ha coordinat nombroses activitats acadèmiques, incloent la VII Conferència Nacional de Dret Ambiental (Tarragona, 2009) i el XII Col·loqui de l’Acadèmia de Dret Ambiental de la UICN (Tarragona, 2014).

Dra. Susana Borrás Pentinat

foto perfil

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

academia-logo-redesign-2015

Professora agregada de Dret Internacional Públic a la URV. Les seves principals àrees de docència i recerca són el Dret Internacional Públic i el Dret Ambiental Internacional i de la UE. Ha participat en diversos projectes de recerca competitius nacionals i internacionals en aquestes àrees. Membre del Grup de Recerca Consolidat sobre “Dret Ambiental, Immigració i Govern Local” (CEDAT). Investigador en el Comitè de Desafiaments de la Societat Moderna (OTAN / CCMS). Investigador visitant al Max Planck Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht, Centre de Dret Ambiental Internacional a Washington DC i Centre de Recherche a l’Acadèmia de Dret Internacional i Relacions Internacionals de La Haia. Professora visitant a les Universitats Federal de Santa Catarina, Estadual de Londrina, Pontifícia Universidade Catòlica de Paraná i Autonoma de Bucaramanga. Membre de l’Acadèmia de Dret Ambiental de la UICN i de la Societat Europea de Dret Internacional.

Dra. Teresa Fajardo del Castillo

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

Professora associada de Dret Internacional Públic i Dret de la UE a la Universitat de Granada. Les seves principals àrees d’ensenyament i investigació són el Dret Internacional, el Dret de la UE, el Dret Ambiental de la UE i Internacional, el Dret de la UE i les migracions internacionals. Ha participat en el projecte de recerca del 7è Programa Marc de recerca de la Comissió Europea EFFACE sobre la protecció del medi ambient a través del dret penal i els problemes d’aplicació del dret ambiental europeu (2012-2016). Ha elaborat diferents informes per a la Comissió Europea i el Parlament Europeu sobre aquest tema. Ha passat etapes al Servei Jurídic de la Comissió Europea i ha estat investigadora visitant a les universitats de Florència, Brussel·les, Ginebra, el Kings College de Londres i Cambridge. Vicedegana de la Facultat de Dret de la Universitat de Granada (2008-2012), subdirectora del Centre de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de Granada (2004/2005).

Sr. Pol Pallàs Secall

〉〉 Publicacions

dialnetplus.png.pagespeed.ce.eprjFLfjG_

Estudiant de Doctorat a la Facultat de Dret de la UB amb una beca FPI del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. La seva investigació se centra en el dret dels cursos d’aigua internacionals i europeus i la seva relació amb altres dominis legals ambientals, com la protecció de la biodiversitat.