“Energia més enllà del mercat. Cap a un nou model energètic”

Des de la Càtedra Jean Monnet de Dret Ambiental de la Unió Europea, recomanem acudir a la presentació d’aquest treball titulat “Energia més enllà del mercat. Cap a un nou model energètic” de Susana Galera Rodrigoiy Mercedes Ortiz García, el Dimarts, 5 de juliol de 2022 10:00AM hora peninsular (CEST). A continuació trobareu tota la informació necessària, precedida d’una introducció:

La transició energètica és una estratègia política europea que acumula raons i autoritat como objectiu polític potencialment transformador de l’escenari socioeconòmic europeu. Ja al 2011 la Comissió Europea va plantejar dos ambiciosos reptes: l’abandonament progressió de les energies d’origen fòssil i la seva substitució per fonts d’energia renovable; i el desenvolupament d’un model energètic alternatiu, descentralitzat i net; per aquest propòsit, es va acordar mobilitzar una important inversió (pública i privada) per modernitzar el sector, fet que adicionalment determinaria la generació de feines de qualitat, de les noves professions i de les pimes, abundant en la digitalizació de noves activitats i serveis econòmics.

Més de deu anys després de la seva concreció, la transició energètica s’ha confirmat i actualitzat en successives estratègies europees, tot i que s’esta desenvolupant amb notable asimetria: les mesures que apunten a la descarbonizació i el desplegament de renovables s’estan implementant a molt bon ritme, però això contrasta amb la lentitud i poca visibilitat de les que persegueicen implementar un nou model energètic.

El document de treball que aquí es presenta, una col·laboració de la Fundació Alternativas y Anpier, es centra en el camí polític i normatiu recorregut des de llavors i analitza, de forma detallada, els elements fonamentals que han de donar entrada al canvi: les noves formes d’autoconsum col·lectiu i la seva integració al sistema energètic.

Avançar cap a un model energètic amb el ciutadà al centre, net i de proximitat, cobra en aquest context la màxima significació i urgència. No hi caben dreceres que incideixin en els mateixos problemes que ens han portat fins aquí: el futuro és renovable i de proximitat.

PROGRAMA

BENVINGUDA

Jesús Ruiz-Huerta, director del Laboratorio de Fundación Alternativas

Miguel Ángel Martínez-Aroca, president de la Asociación de Productores de Energía Fotovoltaica (Anpier) 


PRESENTACIÓ DEL DOCUMENT

Susana Galera Rodrigo, professora en la URJC I coautora del document

Mercedes Ortiz García, professora en la Universidad de Alicante i coautora del document


Amb la intervenció de

Fernando Ferrando, president de la Fundación Renovables 

Cristina Moreno, secretària general de la Federación de Municipios de Madrid (FMM)

Modera: José Luis de la Cruz, coordinador de Sostenibilidad de la Fundación Alternativas 

Per assistir presencialment confirmi AQUÍ
Fundación Alternativas (Don Ramón de la Cruz, 39)
Accedeixi a la presentació al YouTube fent click AQUÍ